BirdView lanceert per 1 juli een nieuw product gericht op het diagnosticeren van burn-out klachten. Burn-out is de laatste jaren een populaire term geworden. Het wordt door leken en professionals veelvuldig, maar niet altijd correct gebruikt. Als op basis van verkeerde aannames een psychologische behandeling wordt gestart, is een werknemer soms verder van huis. Met een langer herstel tot gevolg, dat naast onnodig extra psychische schade lijdt tot hogere kosten en meer afstand tot de werkvloer. Een voorbeeld:

Stel je geeft leiding aan een team en een van je collega’s is Kees, die een paar stressvolle maanden achter de rug heeft. Op het werk nam hij steeds meer hooi op zijn vork en thuis was de verbouwing van zijn huis uitgemond in een hels project, waar geen einde aan leek te komen. Kees meldt zich ziek bij de huisarts met klachten van overbelasting. ‘Ik zie het al’, zegt de huisarts: ‘je hebt een burn-out. Het is van belang om direct te stoppen met werken. Je zal zeker meerdere maanden rust nodig hebben om te kunnen herstellen.’ Kees volgt het advies netjes op, maar na de maanden rust is er nog weinig verbetering op getreden. Hij ervaart een gebrek aan structuur, voelt zich steeds meer geïsoleerd en is angstig om weer aan het werk te gaan. Wellicht was een paar maanden volledige rust toch niet zo helpend…

Een casus zoals hierboven beschreven zien we bij BirdView veelvuldig voorbij komen. Dat een dergelijke classificatie -ten onrechte gesteld- schadelijk kan zijn, blijkt bijvoorbeeld uit de overlap van de klachten met een depressie. Bij een depressie is activering van belang, daar waar bij een burn-out in eerste instantie volledige rust is voorgeschreven. Is er echter sprake van overspanning (de milde variant van burn-out), dan is volledige rust juist weer niet helpend. Snapt u het nog? Logisch dat professionals zoals huisartsen of bedrijfsartsen, maar ook werkgevers niet altijd goed weten waar zij goed aan doen. Ondanks dat ziektebeelden erg op elkaar kunnen lijken, zijn de prognoses en de meest passende behandelvorm zeer verschillend. Het niet op tijd vast stellen van het juiste ziektebeeld, kan ervoor zorgen dat inadequate behandeling wordt ingezet, waardoor de gevolgen groter zijn: een langer herstel, met onnodige schade voor zowel werknemer als werkgever. Een snelle, juiste diagnose vergroot de kans op een zo snel en duurzaam mogelijk herstel van functioneren in werk.

BirdView kan u bij dit probleem helpen.Tijdens de Burn-Out assessment wordt door een psycholoog onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van of het risico op burn-out. Door middel van een uitgebreid gesprek met een psycholoog met expertise op het gebied van de Arbeid en Gezondheid, in combinatie met enkele vragenlijsten worden klachten, risicofactoren voor langdurig verzuim en werkwaarden in kaart gebracht. Daarmee bevat het advies meer diepgang dan enkel de uitspraak of er al dan niet sprake is van burn-out. De resultaten geven naast een inschatting van de mate van burn-out, gericht behandeladvies en concrete, oplossingsgerichte adviezen om de re-integratie vorm te geven. 

Voor meer informatie en/of overleg of dit product bij uw specifieke casus past kunt u contact opnemen met ons secretariaat op 030-2080319 of vraag gratis advies