Het vergroten van veerkracht

Artikel geselecteerd voor u

De term ‘veerkracht’ is in de psychologie een veelgebruikt concept, het staat voor het “vermogen om goed om te gaan met een tegenslag”.

Mensen die over voldoende veerkracht beschikken, zullen na een tegenslag in het leven gemakkelijker de balans terugvinden. Het ontwikkelen van de eigen veerkracht kan daarom behulpzaam zijn. In dit artikel uit het NRC geven we je een aantal handige tips om de veerkracht te vergroten (Tigelaar, 2020).

Tip 1: Verbinding
Het hebben van goede relaties met anderen draagt bij aan het ontwikkelen van de veerkracht. Investeer tijd in mensen die je dierbaar zijn, of leer nieuwe mensen kennen. Het helpen van anderen kan het gevoel van verbinding stimuleren. Door een fijn sociaal netwerk te creëren zal je zelf steun ontvangen, wanneer je met een tegenslag te maken krijgt.

Tip 2: Zelfzorg
Zelfzorg kun je op verschillende manieren toepassen. Het bevorderen van de lichamelijke gezondheid kan door gezonde voeding, voldoende slaap en lichaamsbeweging. Maar aandacht voor de mentale gezondheid is net zo belangrijk. Ervaar je veel stress? Neem dan dagelijks de tijd voor rust door bijvoorbeeld een boek te lezen, of mindfulness te doen. Heb je geregeld last van piekergedachten? Schrijf ze iedere avond op in een dagboek.  

Tip 3: Zorg voor betekenis
Denk eens na wat voor jou belangrijk is in het leven. Op welke manier kan het leven jou meer betekenis geven? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om andere mensen te helpen? Ga dan eens vrijwilligerswerk doen. Wanneer je dagen gevuld zijn met voor jou belangrijke zaken dan zal dit de algehele veerkracht vergroten.

Tip 4: Acceptatie
Probeer te accepteren dat tegenslagen nu eenmaal bij het leven horen, het leven hoeft niet alleen maar leuk te zijn. Bedenk jezelf na een tegenslag wat voor positiefs dit je gebracht heeft. En kijk naar eerdere tegenslagen in het leven, dit kan je houvast geven om met de huidige tegenslag om te gaan.

Tiggelaar, B. (21-8-2020). Zo vergroot je je veerkracht. NRC. Geraadpleegd van: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/21/zo-vergroot-je-je-veerkracht-a4009450