Hoe verander je (blijvend) je gedrag?

Artikel geselecteerd voor u

Mensen hebben geregeld goede voornemens voor de lichamelijke en mentale gezondheid. We willen bijvoorbeeld vaker sporten, gezonder eten en voldoende slapen. Met ons hoofd kunnen we prima beredeneren wat goed is voor onze gezondheid. Maar het gedrag daadwerkelijk in de praktijk brengen én vasthouden, is een stuk lastiger.

Er wordt beweerd dat het veranderen van gedrag ongeveer 66 dagen in beslag neemt, maar dit is niet zo gemakkelijk te stellen. Hoe lang een bepaalde gedragsverandering duurt heeft voornamelijk te maken met de complexiteit van het gedrag. Het is lastiger om gedrag aan te leren waarvoor je meerdere dingen moet doen, bijvoorbeeld beginnen met hardlopen. Wanneer je wilt starten met hardlopen, zal je een aantal stappen moeten zetten. Eerst heb je de juiste schoenen nodig, je moet een route uitkiezen én dan ook daadwerkelijk gaan.

Het blijvend veranderen van gedrag kan dus best lastig zijn. Daarom volgen hier een aantal handige toepasbare tips om positieve gedragsverandering in te zetten en natuurlijk vol te houden.

  1. Volgens neurowetenschapper dr. van Timmeren is de eerste stap van gedragsverandering het stellen van concrete doelen. ‘Ik wil beginnen met hardlopen’ is hierin niet concreet genoeg. Bedenk bijvoorbeeld wanneer je hardloopschoenen gaat kopen, welke route je mooi lijkt en wanneer je daadwerkelijk gaat. Noteer in je agenda dat je op maandagavond tussen 20.00 en 21.00 gaat hardlopen. Volgens dr. van Timmeren geldt hier de regel; ‘hoe concreter, hoe beter’.
  2. Wanneer je ongezond gedrag wilt afleren, kan de inzet van zogenoemde ‘obstakels’ je helpen. Misschien wil je gezonder gaan eten en ongezonde snacks laten staan. De ongezonde snacks kun je verstoppen in het bovenste keukenkastje (of op een andere plek waar je er niet goed bij kunt). Het keukenkastje vormt nu een obstakel, wat je tegenhoudt om onbewust een snack te nemen. Het zal je helpen om een vervanging te hebben voor de zak chips. Plaats bijvoorbeeld een fruitschaal midden op tafel, hierdoor zal je eerder geneigd zijn om een stuk fruit te pakken en de chips in het kastje te laten liggen.
  3. Wanneer je goed gedrag beloont, helpt dit om de positieve gedragsverandering vast te houden. Je kunt gezond gedrag het beste vasthouden door direct na het gedrag jezelf te belonen. Wanneer je direct na het hardlopen jezelf beloont, zal het makkelijker zijn om het vol te houden. Lees bij thuiskomst bijvoorbeeld een mooi boek, of luister naar vrolijke muziek. Kies in ieder geval iets waar jij blij van wordt!

 

 

Bronnen:  NRCPer4mence en TOPP